AIF participatie Biotalys zet belangrijke stap om zijn eerste rendabele biofungicide op de markt te brengen

Biotalys2

Leuven – 18 maart 2024

Biotalys, een Gents bedrijf dat pioniert in het ontwikkelen van biologische middelen op basis van eiwitten voor duurzame gewasbescherming, en Novonesis, een wereldleider in bio-oplossingen, hebben een uitgebreide lange termijn samenwerkingsovereenkomst bekendgemaakt. Deze samenwerking omvat de productie, wereldwijde levering en bepaalde commercialiseringsrechten voor EVOCA NG, dat naar verwachting het eerste biofungicide van Biotalys zal worden dat positieve marges zal genereren. Als trouwe bondgenoot van bij de start, wat in juni 2023 nog werd bevestigd door een bijkomende investering van 5 miljoen euro, verwelkomt AIF deze ontwikkeling die feilloos past in haar missie om nieuwe innovatieve en betaalbare oplossingen op de markt te helpen brengen ten voordele van de land- en tuinbouw.

Ontwikkeling van innovatieve en duurzame gewasbeschermingsmiddelen

EVOCA NG is een kandidaat-biofungicide met hetzelfde actieve bestanddeel als Biotalys’ EVOCA van de eerste generatie, maar met een geoptimaliseerd productieproces en formulering waardoor het product op de markt kan worden gebracht aan concurrentiële voorwaarden. EVOCA en EVOCA NG zijn bedoeld om fruit- en groentetelers te voorzien van een doeltreffend nieuw gewasbeschermingsmiddel voor de bestrijding van de verwoestende schimmelziekten Botrytis en echte meeldauw.

Een samenwerking die Biotalys een niveau hoger tilt

Biotalys en Novonesis finaliseren nu de ontwikkelingsfase van het productieproces voor EVOCA NG. Novonesis doet daarvoor de investeringen om de productiecapaciteit op te schalen ter ondersteuning van de wereldwijde commercialisering. Beide bedrijven zullen ook commerciële partners zijn in de verdeling en verkoop van EVOCA NG voor geselecteerde gewassen buiten de Verenigde Staten. Biotalys zal een royalty ontvangen op Novonesis’ netto-verkoopopbrengsten van EVOCA NG in alle betrokken landen. Het overeengekomen royaltypercentage houdt een premie in voor de sector die het unieke karakter van de AGROBODY-technologie voor duurzame gewasbescherming weerspiegelt. Daarnaast werd de doeltreffendheid van het nieuwe werkingsmechanisme bevestigd in meerjarige veldproeven en de toekenning van een aparte FRAC**-code voor EVOCA.

Daarnaast zullen de bedrijven toekomstige samenwerkingen verkennen inzake het veelbelovende AGROBODY™ technologieplatform van Biotalys, inclusief mogelijke combinaties met de technologie van Novonesis inzake biologische gewasbescherming.

Kevin Helash, Chief Executive Officer van Biotalys, verklaarde: “Novonesis is een zeer gerespecteerde internationale leider op het gebied van biologische oplossingen. We zijn blij dat we met hen kunnen samenwerken voor de productie van EVOCA NG, waardoor we de innovatieve AGROBODY-technologie kunnen introduceren bij onze wereldwijde klanten. Dit is een belangrijke stap voorwaarts voor Biotalys nu we de basis leggen voor toekomstige commerciële lanceringen op basis van ons AGROBODY 2.0 technologieplatform.”

In lijn met de missie van AIF

In afwachting van registratie neemt Biotalys met deze overeenkomst een belangrijke horde om zijn producten op de markt te brengen, zegt Patrik Haesen, CEO van AIF: “Biotalys had reeds de goede werking van zijn EVOCA product aangetoond. Dat het nu ook de capaciteit heeft om het product met een positieve marge te commercialiseren is een cruciale stap voor het unieke technologieplatform van het bedrijf. AIF ondersteunt Biotalys sinds het prille begin en we zijn er van overtuigd dat deze innovatieve producten boeren en tuinders in België en de rest van de wereld een nieuwe oplossing kunnen bieden om hun gewassen te beschermen tegen een haalbare kostprijs én met een verminderde impact op het milieu.”

* EVOCA™: In afwachting van registratie. Dit product is momenteel niet geregistreerd voor verkoop of gebruik in de Verenigde Staten, de Europese Unie of elders en wordt niet te koop aangeboden.
** FRAC: Fungicide Resistance Action Committee

Over Biotalys

Biotalys is een onderneming actief in agrarische technologie (AgTech) die biologische oplossingen op basis van eiwitten ontwikkelt om gewassen te beschermen, met het oog op een duurzamere en veiligere voedselvoorziening. Op basis van haar vernieuwende AGROBODY™ technologieplatform streeft Biotalys ernaar een sterke en diverse pijplijn te ontwikkelen van effectieve productkandidaten met een gunstig veiligheidsprofiel ter bestrijding van belangrijke gewasziekten en -plagen in de hele waardeketen, van boer tot bord. Biotalys werd in 2013 opgericht als spin-off van het VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) en is sinds juli 2021 genoteerd op Euronext Brussel. Het bedrijf is gevestigd in de biotechnologiecluster in Gent, België. Meer informatie vindt u op www.biotalys.com .

Over AIF

Agri Investment Fund BV (“AIF”) is het private equity en venture capital fonds van de groep Boerenbond en wenst via haar investeringen rechtstreeks of onrechtstreeks bij te dragen tot een sterkere en meer duurzame land- en tuinbouw in Vlaanderen en de Oostkantons. Onze investeringen hebben een focus binnen de Ag-Tech en Agro-Food domeinen met als doel innovatie te stimuleren en zo mee te bouwen aan een sterkere landbouw van de toekomst, zodat boeren en tuinders hoogkwalitatieve producten kunnen leveren tegen eerlijke prijzen. Meer informatie vindt u op www.aifund.be .

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

AIF

Patrik Haesen, CEO

T: +32 (0)16 28 62 54 | E: pers@aifund.be

 Biotalys

Toon Musschoot, Hoofd Investor Relations & Communicatie

T: +32 (0)9 274 54 00 | E: IR@biotalys.com

Lees het volledige persbericht:

https://www.biotalys.com/sites/default/files/press-release/PR%20Biotalys%20partnership%20met%20Novonesis_18%20maart%202024_NL.pdf