AIF neemt deel in overbevraagde B-ronde van 22 miljoen euro van Protealis ter verdere ontwikkeling van duurzame plantaardige eiwitten

Gent, 23 januari 2024 – Protealis, een toonaangevend innovatief bedrijf in veredeling van eiwithoudende peulgewassen gevestigd in Gent (België), kondigt met trots de succesvolle afronding van zijn B-ronde financiering aan. Hierbij werd een substantieel bedrag van EUR 22 miljoen opgehaald. Bestaande investeerders, waaronder Agri Investment Fund bevestigden massaal hun steun aan de missie van het bedrijf in een overbevraagde financieringsronde, ondanks het uitdagende investeringsklimaat. De opbrengst van de B-ronde financiering zal een belangrijke rol spelen voor zowel de verdere commerciële ontwikkeling en uitbreiding van Protealis in belangrijke Europese markten, als ook voor de groei van zijn aanbod aan zaden van peulgewassen en ondersteunende technologieplatformen. Deze omvatten hoogtechnologische innovaties, zoals het voorspellen van de opbrengst en kwaliteit van gewassen door een koppeling van genetische diagnostiek en artificiële intelligentie, die de introductie van nieuwe en betere rassen van eiwithoudende peulgewassen op de markt nog verder versnellen. Deze kapitaalronde betekent een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf om zijn missie voort te zetten in duurzame transformatie van de landbouw.

Protealis richt zich op baanbrekende duurzame oplossingen voor Europese boeren en speelt in op de groeiende vraag naar plantaardige eiwitbronnen. De zaden en technologieplatformen voor zaadveredeling van het bedrijf verbeteren niet alleen de opbrengst en het eiwitniveau van gewassen, maar vermindert ook de ecologische impact van de landbouw. Door zich te richten op lokaal aangepaste peulgewassen die geen extra minerale stikstofmeststoffen nodig hebben, wil Protealis regionale voedselsystemen versterken en nieuwe kansen bieden aan boeren, terwijl het ook bijdraagt aan wereldwijde duurzaamheidsdoelen. Dit is volledig in lijn met de missie van Agri Investment Fund om innovatieve en nieuwe technologieën te ondersteunen met het oog op een sterkere en duurzamere land- en tuinbouw.

David Buckeridge, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Protealis, reageerde: “ Het succesvol afsluiten van een financieringsronde van EUR 22 miljoen in de huidige uitdagende investeringsmarkt laat zien dat de steun voor Protealis en zijn missie om duurzame en hoogwaardige peulgewassen te ontwikkelen als essentieel onderdeel van onze toekomstige landbouw, vandaag nog groter is dan bij onze oprichting. Als we kijken naar de snelle evolutie van trends zoals regeneratieve landbouw, bestaat er geen twijfel dat deze systemen aanzienlijk grotere arealen aan peulgewassen zullen vereisen in Europa. Dit vereist dat we in het veld veel performantere rassen moeten gaan kweken dan wat vandaag beschikbaar is voor boeren.  Protealis heeft hierin een leidende rol genomen.”

 Het afgelopen jaar behaalde Protealis belangrijke  mijlpalen, waaronder de succesvolle lancering van twee eigen sojarassen die aangepast zijn aan een kouder Europees klimaat. Het bedrijf zette ook een nieuwe ‘speed breeding’ faciliteit op. Deze is nu iets meer dan een jaar in gebruik en wordt ingezet om de traditionele zaadveredelingscyclus met verschillende jaren in te korten. Daarnaast implementeerden ze ook een ‘genomic mating platform’ om planteneigenschappen te voorspellen en ziekteresistentie te verbeteren bij de introductie van nieuwe variëteiten. Verder toonden de positieve opbrengstresultaten van het gele erwt pilootprogramma, Protealis’ nieuwe peulgewas en nu al een populaire plantaardige eiwitbron voor veel voedselverwerkers, de toewijding van het bedrijf aan om te blijven innoveren voor een duurzamere landbouw.

 Benjamin Laga, CEO van Protealis, lichtte verder toe: “Deze positieve resultaten hebben weerklank gevonden bij investeerders binnen en buiten Protealis. Ze positioneren ons bedrijf als leider in het snel evoluerende landschap van plantaardige eiwitoplossingen. Met deze financiering zijn we goed geplaatst om onze commerciële inspanningen te versnellen en onze slagkracht op de Europese markt te vergroten, om zo uiteindelijk bij te dragen aan een duurzamere en veerkrachtigere toekomst van de landbouw.”

De series B financiering werd volledig ondersteund door de bestaande investeerders,   samengesteld uit V-Bio Ventures (BE), PMV (BE), VIB (BE), ILVO (BE), Agri Investment Fund (BE), Innovation Industries (NL), Korys Investments (BE), HFT Holding (NL), Thia Ventures (SG/BE), Gemma Frisius Fund (BE), Globachem Group (BE) en Estari Group (LU), hetgeen getuigt van een sterk vertrouwen in de missie van Protealis.

Protealis werd in april 2021 als spin-off van VIB en ILVO opgericht met EUR 6,0 miljoen venture capital (VC) opstartkapitaal, en haalde bijkomend EUR 5,7 miljoen op in een uitgebreide serie A financiering aangekondigd op 2 september 2022.

Meer informatie:
Renate Degrave, Hoofd Communicatie en Marketing Protealis
renate.degrave@protealis.com | +32 471 53 60 64