Door AIF ondersteund Protealis lanceert vier nieuwe sojavariëteiten en breidt commercieel bereik in Europa uit

1711094719207

Leuven – 22 maart 2024

Protealis, een toonaangevende ontwikkelaar van zaden en technologieën voor rendabele en duurzame eiwithoudende peulgewassen, kondigt vandaag de lancering aan van vier nieuwe sojavariëteiten. Het bedrijf zet hiermee nieuwe stappen in het bereiken van haar doelstellingen om peulgewassen te ontwikkelen en te commercialiseren die beter zijn aangepast aan een koudere omgeving. Zo worden nieuwe kansen gecreëerd in (Noord-) Europa (waaronder België) om de lokale eiwitproductie te verhogen, wat naadloos past in de missie van Agri Investment Fund om nieuwe en duurzame verdienmodellen te helpen creëren voor landbouwers.

De nieuwe sojavariëteiten van Protealis – PRO Vesuvio, PRO Helicon, PRO Taranaki and PRO Jacinto – zijn op maat gemaakt om een zowel hoge opbrengst als ook een hoog eiwitgehalte te bekomen in het kortere en koudere groeiseizoen in Noord-Europa, wat essentiële eigenschappen zijn voor Europese boeren die willen overstappen van traditionele tussengewassen zoals koolzaad naar een duurzamer én meer winstgevend peulgewas. De nieuwe rassen zijn een aanvulling op het bestaande soja-assortiment van Artemis en Hermes, die bij de lancering in 2021 onmiddellijk op kop stonden van de officiële rassenlijsten in België en een uitbreiding van het portfolio van het bedrijf met de eerste registraties in Frankrijk en Duitsland.

 Benjamin Laga, CEO van Protealis, is verheugd over de registratie en lancering: “Dit toont duidelijk aan dat we een hoogwaardig productaanbod ontwikkelen voor Europese boeren. Vanaf nu zullen we deze nieuwe variëteiten presenteren aan verschillende grote spelers in belangrijke groeiende sojamarkten, die op zoek zijn naar eersteklas sojavariëteiten voor zowel de humane voedings- als de diervoedermarkt.”

Naast soja blijft Protealis zijn veredelingsprogramma voor gele erwt verder ontwikkelen en investeert het in de ontwikkeling van ondersteunende technologieplatforms. Recent haalde Protealis hiervoor nog een substantieel bedrag van 22 miljoen euro op in een B-ronde financiering, waarin Agri Investment Fund voor 2,8 miljoen euro deelnam.

AIF draagt bij aan de praktische uitrol van de nieuwe eiwitstrategie

“Het verbouwen van soja was tot nu toe een weinig economisch haalbare optie voor landbouwers in België”, zegt Patrik Haesen, CEO van AIF. “Met onze investering in Protealis wil AIF nieuwe en winstgevende sojavariëteiten beschikbaar maken voor de lokale markt, om te kunnen beantwoorden aan de toegenomen vraag naar eiwitrijke gewassen. Samen met de uitstekende reputatie als rotatiegewas met graangewassen zal dit bijdragen aan een duurzame transformatie van de landbouw.”

 

Over Protealis

Protealis ontwikkelt superieure zaden en zaadtechnologieën voor eiwithoudende peulgewassen, aangepast aan Europese bodems en klimaat. Als leidinggevend bedrijf op het gebied van duurzame landbouw wil Protealis aan Europese boeren duurzame en veerkrachtige alternatieven bieden voor traditionele eiwitbronnen, door rassen te ontwikkelen met hogere gewasopbrengst en eiwitgehalte, die terzelfdertijd ook de ecologische voetafdruk verminderen. Door in te spelen op de groeiende vraag naar meer plantaardige eiwitbronnen wil het bedrijf bijdragen aan meer duurzame voedselsystemen. Protealis is vandaag een commercieel bedrijf met twee vroegrijpe sojavariëteiten op de markt en is gevestigd in de biotechnologiecluster in Gent, België. Meer info op www.protealis.com, LinkedIn or facebook.

Over AIF

Agri Investment Fund BV (“AIF”) is het private equity en venture capital fonds van de groep Boerenbond en wenst via haar investeringen rechtstreeks of onrechtstreeks bij te dragen tot een sterkere en meer duurzame land- en tuinbouw in Vlaanderen en de Oostkantons. Onze investeringen hebben een focus binnen de Ag-Tech en Agro-Food domeinen met als doel innovatie te stimuleren en zo mee te bouwen aan een sterkere landbouw van de toekomst, zodat boeren en tuinders hoogkwalitatieve producten kunnen leveren tegen eerlijke prijzen. Meer informatie vindt u op www.aifund.be .

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

AIF

Patrik Haesen, CEO

T: +32 (0)16 28 62 54 | E: pers@aifund.be

Protealis

Renate Degrave, Head of Communications and Marketing Protealis

T: +32 471 53 60 64 | E: renate.degrave@protealis.com

Lees het volledige persbericht:

https://www.protealis.com/press-releases/protealis-launches