ViroVet heeft wereldprimeur met het aantonen van werkzaamheid van antivirale middelen

Animab2

Het Belgische biotechnologiebedrijf ViroVet werkt sinds 2019 samen met het wereldvermaarde Pirbright Instituut in het Verenigd Koninkrijk (VK) om de eerste antivirale geneesmiddelen te ontwikkelen die werkzaam zijn tegen Afrikaanse varkenspest (AVP). Omdat er nog geen vaccins beschikbaar zijn, zullen antivirale geneesmiddelen het enige alternatief bieden dat kan helpen de klinische symptomen bij varkens te beperken en de virusreplicatie te remmen. Dit zal de verspreiding van het virus tegengaan en uitbraken doeltreffender helpen inperken, waardoor het aantal varkens dat verloren gaat door deze dodelijke virale infectie drastisch vermindert.

Het onderzoek, deel gefinancierd door het LINK-programma van de Biotechnology and Biological Sciences Research Council, test antivirale geneesmiddelen die door ViroVet gescreend zijn en waarvan is aangetoond dat ze de virale replicatie in cellen verminderen.

Een eerste kandidaat-medicijn werd deze zomer ingezet in de unieke high containment-faciliteiten van Pirbright en onderdrukte zowel het AVP-virus als de symptomen van Afrikaanse varkenspest bij varkens. Een deel van de behandelde dieren vertoonde zelfs nauwelijks symptomen en leek het AVP-virus achteraf ook te hebben geklaard. In de komende maanden staan verdere studies gepland met geoptimaliseerde doseringsschema’s.

Dr. Erwin Blomsa, Chief Executive Officer van ViroVet: “De recente uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Azië hebben de afgelopen jaren meer dan 100 miljard dollar schade berokkend en laten een duidelijke en dringende behoefte aan antivirale geneesmiddelen en vaccins tegen varkenspest zien.”

Dr. Linda Dixon, hoofd van de African Swine Fever Group bij het Pirbright Instituut, zei: “Deze studie is een veelbelovende eerste stap in het aanleveren van een belangrijk hulpmiddel voor de bestrijding van Afrikaanse varkenspest en kan alleen of in combinatie met toekomstige vaccins gebruikt worden.”

Dr. Nesya Goris, Chief Development Officer van ViroVet voegde toe: “Afrikaanse varkenspest is een verwoestende en vaak dodelijke ziekte. Het geeft voldoening om deel uit te maken van een team dat aan een mogelijke oplossing werkt.”