Het antivirale BVDV-medicijn van ViroVet laat in een recent onderzoek verbazingwekkende resultaten zien in het beschermen van vee tegen de gevolgen van BVDV-infectie.

ViroVet behaalt baanbrekende resultaten met hun antiviraal middel tegen BVD

Het Belgische biotechnologiebedrijf ViroVet ontwikkelt een antiviraal geneesmiddel dat werkt tegen het bovine virale diarreevirus (BVDV). In een recent onderzoek in de VS vertoonde vee dat het BVD-medicijn kreeg lagere virustiters, minder symptomen en een bijna verdubbelde toename van het lichaamsgewicht vergeleken met dieren die het placebo kregen.

Het risico op BVD in weidegronden hangt af van de introductie van geïnfecteerde dieren, het algemene immuniteitsniveau van het vee, stressfactoren, bioveiligheidsmaatregelen, vaccinatie en managementpraktijken. Van een aangetast immuunsysteem tot een verminderde gewichtstoename en een verhoogde gevoeligheid voor secundaire infecties: de schade veroorzaakt door BVD kan leiden tot aanzienlijke economische verliezen door verminderde productiviteit, hogere dierenartskosten en potentiële sterfte.

Onder veld BVDV-overdrachtsomstandigheden heeft ViroVet aangetoond dat zijn antivirale geneesmiddel vee beschermt tegen de gevolgen van BVDV-infectie door de BVDV-viremie en virusuitscheiding te verminderen. De gezondheidstoestand van het vee verbeterde en hun gemiddelde dagelijkse gewichtstoename nam aanzienlijk toe. Deze laatste studie bevestigde dat de voordelen van het gebruik van het antivirale medicijn in een weidegrond duidelijk groter zijn dan de kosten.

Erwin Blomsma, CEO van ViroVet: “We zijn erg enthousiast over de geweldige resultaten die we hebben bereikt met het antivirale middel BVDV. Het is duidelijk dat deze ontwikkeling krachtige steun verdient. We gaan nu de laatste fase in van het verfijnen van de formulering, en we onderzoeken ook mogelijke partnerschappen om het potentieel ervan nog verder te verkennen.”

Nesya Goris, CDO van ViroVet voegt hieraan toe: “We hadden eerder werkzaamheid aangetoond in experimentele challenge-studies, maar om nu de potentie van het antivirale BVDV-medicijn aan te tonen in een typische weidegrondomgeving is werkelijk verbijsterend. Bovendien heeft het antivirale middel de unieke eigenschap dat het actief is tegen alle typen BVDV. We kijken ernaar uit om het verder te ontwikkelen.”

Daniel Thomson, DVM, hoogleraar Beef Cattle Health and Welfare aan de Iowa State University en presentator van de nationale dierengezondheidstelevisieshow “Doc Talk”, zegt: “BVD heeft invloed op de bedrijfsresultaten van de weidegronden. Dit nieuwe BVD-medicijn heeft het potentieel om een echte gamechanger te zijn in de algemene behandeling van luchtwegaandoeningen bij runderen.”