Een nieuwe mijlpaal voor ons portfoliobedrijf ViroVet. Fantastische resultaten om verder te werken aan een verbetering van de diergezondheid en een duurzamere dierproductie.

ViroVet scoort met PRRS-vaccin op basis van PLLAV-technologie

LEUVEN, België, 27 maart 2023 – ViroVet NV, een toonaangevend Belgisch biofarmaceutisch bedrijf actief  in de ontwikkeling van innovatieve vaccins en antivirale geneesmiddelen voor vee, kondigt met trots de ontwikkeling aan van een vaccin die solide bescherming biedt tegen Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome (PRRS) op basis van het PLLAV (Plasmid lanceerde Live Attenuated Virus) vaccintechnologie.

ViroVet is een pionier in de ontwikkeling van nieuwe en innovatieve vaccins op basis van een uniek en gepatenteerd technologieplatform afkomstig van het Rega Instituut voor Medisch Onderzoek van de KU Leuven. Met dit technologieplatform kunnen vaccins sneller en goedkoper worden ontworpen en geproduceerd.

Met de steun van VLAIO voltooide ViroVet een challenge-studie bij gespeende varkens met het nieuwe PLLAV-gebaseerde vaccin tegen PRRS. Deze studie bevestigde met met succes dat vaccindosissen in het microgram-DNA-bereik een sterke antilichaamreacties tegen het PRRS-virus opwekken. Bovendien werden ook interferon-gamma-responsen aangetoond, wat het potentieel van het PLLAV-vaccin bevestigt om celgemedieerde immuniteit te activeren. Belangrijker nog, voor het eerst werd aangetoond dat het vaccin een uitstekende bescherming biedt tegen de ziekte van PRRS. Varkens gevaccineerd met het nieuwe PLLAV-vaccin vertoonden geen klinische symptomen en hadden significant minder virusdeeltjes in hun bloed dan varkens gevaccineerd met een bestaand commercieel vaccin.

 

Erwin Blomsma, CEO van ViroVet, stelt: “De resultaten van deze succesvolle PRRS-studie kwamen net op tijd om ze te presenteren op een jaarlijks internationaal diergezondheidscongres in Londen. De resultaten werden goed ontvangen en ineens staan we in de schijnwerpers van alle grote diergezondheidsbedrijven. Het ziet ernaar uit dat het een bijzonder jaar gaat worden voor ViroVet.”

 

Nesya Goris, CDO van ViroVet, vult aan: “Het blijft indrukwekkend dat het toedienen van een kleine hoeveelheid naakt DNA zo’n goede bescherming biedt tegen een PRRS-virusinfectie bij varkens. PRRS veroorzaakt nog steeds elk jaar aanzienlijke verliezen in de varkensindustrie, en dit vaccin zal helpen om de impact van deze ziekte in de nabije toekomst te verminderen.”

 

George Gunn, voorzitter van de raad van bestuur: “Het ontwerp van deze nieuwste versie van het PRRS-vaccin begon in september 2022. Om in minder dan 6 maanden van een ontwerp in het laboratorium naar een succesvolle proof-of-concept bij varkens te gaan, toont het potentieel aan van deze nieuwe en disruptieve PLLAV-technologie.”