AIF portfoliobedrijf Aphea.Bio dient aanvragen tot goedkeuring in bij de EPA (VS) voor de eerste biofungiciden VALORIA en VIRTUOSA

Gent, België, 8 mei 2024

Aphea.Bio, een toonaangevende leverancier van microbiële oplossingen voor de landbouw, Bio, meldt dat de eerste biofungiciden Valoria en Virtuosa zijn ingediend bij de toelatingsautoriteit EPA in de Verenigde Staten. Na registratie bieden deze biofungiciden landbouwers een duurzame en kosteneffectieve oplossing voor belangrijke ziekten in tarwe, fruit en groenten.

Valoria en Virtuosa zijn de eerste biofungiciden, afgeleid van Aphea.Bio’s unieke technologieplatform APEXbio. Dit high-throughput R&D-platform versnelt het ontdekkingsproces van duizenden natuurlijk voorkomende micro-organismen, wat leidt tot biostimulantia en biocontroleproducten van de volgende generatie.

De twee nieuwe microbiële biofungiciden, Valoria en Virtuosa, zijn bedoeld voor gebruik op bladeren: Valoria voor tarwe en Virtuosa voor fruit en groenten. Ze zijn gebaseerd op een Streptomyces-stam en bieden voordelige eigenschappen, zoals eenvoudig gebruik, een houdbaarheid van twee jaar bij omgevingstemperatuur en ze kunnen ook met bestaande landbouwchemicaliën worden gemengd. Ze zijn effectief tegen een breed spectrum aan ziekten en beschermen tarwe tegen bacterievuur, gele roest, bladvlekkenziekte en echte meeldauw, en fruit en groenten tegen ziekten zoals grauwe schimmel en echte meeldauw.

De ingediende aanvragen komen na drie jaar van uitgebreide veldtesten, uitgevoerd door Aphea.Bio en gevalideerd door externe partners, waarbij consistente en robuuste prestaties worden aangetoond, zowel als zelfstandige oplossingen als binnen geïntegreerde gewasbescherming. In onafhankelijke onderzoeken uitgevoerd door gerenommeerde organisaties overtrof Virtuosa de biofungiciden van concurrenten wat betreft prestaties. Dit positioneert zowel Valoria als Virtuosa als betrouwbare opties voor telers die hun standaardpraktijken willen vervangen of aanvullen.

Alle studies bevestigen dat de microbiële stam een zeer laag risicoprofiel heeft, dat er in toxiciteitsonderzoeken geen schadelijke effecten zijn waargenomen en dat er geen ecotoxicologische risico’s zijn ontdekt. Het bedrijf zal binnenkort doorgaan met internationale registraties en het indienen van aanvragen in de Europese Unie en Californië.

“We zijn verheugd om onze eerste biofungiciden Valoria6 en Virtuosa6 in te dienen voor EPA-registratie. Dit markeert een belangrijke mijlpaal, die de veelzijdigheid en werkzaamheid van ons technologieplatform APEXbio aantoont bij het leveren van niet alleen biostimulantia, maar ook biocontroleoplossingen. We kijken uit naar de introductie van meer innovatieve biocontroleproducten in veel gewassen en landen in de komende jaren”, zegt Isabel Vercauteren, CEO van Aphea.Bio.

Lees het volledige persbericht:

https://www.aphea.bio/news

Meer informatie:

Charlotte Klank

Hoofd Regelgeving | Communicatie

communications@aphea.bio