Agri Investment Fund is trots deel te nemen aan Biotope Ventures als investeringspartner, samen willen we innovatie en groei bevorderen in het biotech startup-ecosysteem in Vlaanderen.

Biotope Ventures stimuleert jonge biotech startups binnen het biotope by VIB programma.

Gent, België, 9 februari 2023 – biotope by VIB, het incubatorprogramma van VIB – een toonaangevend onderzoeksinstituut in levenswetenschappen in Vlaanderen – kondigde vandaag de lancering aan van haar pre-seed durfkapitaalfonds ‘Biotope Ventures’. Het fonds is uniek in haar soort en verstrekt investeringen aan startende biotechbedrijven in de agrifood- en de gezondheidssector. Het wil hen zo stimuleren de stap te zetten van concept naar rendabel bedrijf. VIB verwacht dat deze combinatie het biotech-ecosysteem in Vlaanderen een impuls zal geven met nieuwe deelnemers en nodigt andere particuliere investeerders dan ook uit het initiatief te vervoegen. Als een initiatief van VIB, een van ’s werelds belangrijkste onderzoeksinstituten en de drijvende kracht achter de levendige Vlaamse Life Sciences -sector, gelooft Agri Investment Fund sterk in de biotope door VIB Ecosystem en de belangrijke rol die het kan spelen voor een sterkere en duurzamere landbouw. en tuinbouw.

In het voorjaar van 2022 lanceerde VIB het biotope incubatorprogramma met als doel startende ondernemers in de life sciences te ondersteunen. Het programma helpt teams om hun technologie verder te ontwikkelen, vertrouwen te creëren en hun startup om te zetten in een investeringsklare onderneming. Dankzij biotope krijgen ze toegang tot een stimulerend life sciences ecosysteem en één-op-één ondersteuning.

Het veiligstellen van voldoende middelen via vroege investeringen is essentieel voor het bevorderen van deze nieuwe technologieën. Startups worden vaak geconfronteerd met een ‘kip of ei’-probleem: voor het experimenteel testen van een innovatie is financiering nodig, maar om deze financiering aan te trekken moeten ondernemers overtuigd worden met data die de risicobeperking aantonen. Daarom zijn de eerste investeringen vaak het moeilijkst te verkrijgen.

Stimuleren van biotech startups met pre-seed durfkapitaal

Dat is waar het nieuwe Biotope Ventures fonds een rol zal spelen, als aanvulling op het biotope incubatorprogramma. Dankzij vroege investeringen zal het fonds lokale en internationale, veelbelovende biotechstarters helpen om zich te vestigen en te groeien in het bloeiende biotechsysteem.

Het fonds sloot een eerste investeringsronde af met 4,5 miljoen euro dankzij hoofdinvesteerders PMV, AIF, BNP Paribas Fortis, The Nest Family Office, Quantum Biotech, Anacura en VIB. Biotope Ventures zal startups, binnen het biotope incubatorprogramma, tijdens de beginperiode helpen met financiële uitdagingen. De investeringen van het fonds zullen zich focussen op duurzame innovaties gelinkt aan ‘mens en planeet’, via landbouw, voeding en gezondheid. Daardoor zullen deze investeringen zakelijk succes combineren met een positieve impact op maatschappij en milieu.

Annick Verween, manager van biotope: “De kracht van biotope ligt in de combinatie van haar hoogwaardige biotech incubatorprogramma met een specifiek fonds ondersteund door ervaren investeerders die geselecteerde startups tijdens het programma zullen begeleiden. Tijdens dit traject krijgen de investeerders een blik achter de schermen bij deze startups en teams, wat een unieke kans biedt voor investeringen in latere financieringsrondes. Wij geloven dat dit het beste recept is om gepassioneerde biotechondernemers met mogelijk baanbrekende concepten te stimuleren en hun succes te vergroten via slimme financiering.”

Een ecosysteem dat steunt op jarenlange ervaring

De internationale reputatie en het indrukwekkende palmares van VIB op gebied van oprichting en ondersteuning van ondernemingen, waren cruciaal voor de investeerders van Biotope Ventures. Het succes van VIB omvat de oprichting van 35 startups, een lange lijst van bedrijven die het regionaal hielp oprichten, en een nog langere lijst van partners in biotechnologische onderzoeksprojecten. Dit heeft geleid tot een solide reputatie binnen de investeerdersgemeenschap en het partnernetwerk.

Jérôme Van Biervliet, algemeen directeur van VIB, namens de investeerders: “Jonge biotech startups kunnen dan wel veel potentieel hebben, ze worden in de beginperiode vaak gehinderd door een gebrek aan financiële, technische en zakelijke ondersteuning. Vooral biotechondernemers die niet gesteund worden door instellingen zoals VIB voelen deze uitdaging sterk. Biotope Ventures en het aanvullende biotope programma zullen de meest gedreven ondernemers de tools aanreiken om een ontwikkelingssprong te maken, hun business case op te bouwen en het biotope- en VIB-netwerk aan te boren voor potentiële vervolginvesteerders en partners. Onze investeerders zijn ervan overtuigd dat dit fonds ons ecosysteem zal versterken en dat de focus op duurzaamheid en maatschappelijke impact noodzakelijk is.”

Over biotope

biotope by VIB is een incubatorprogramma voor biotech teams die hun innovatie in de agrifood en healthtech willen omzetten in een succesvolle startup. Vanuit Vlaanderen biedt biotope een stimulerende omgeving waar de leiders van morgen in een gepersonaliseerd traject hun zakelijke vaardigheden en technologie kunnen verbeteren. Vanaf de start van het 12 maanden durende programma, leveren de incubator en zijn geassocieerde fonds, Biotope Ventures, aanzienlijke pre-seed financiering. Ze werken hands-on om teams te helpen hun innovatieve ideeën om te zetten in bedrijven klaar voor deze financiering. De incubator ondersteunt het succes door mentorschap en toegang tot hightechfaciliteiten, en bevordert connecties met een netwerk van experts, partners en investeerders van wereldklasse. Biotope helpt startups zich te verankeren en te groeien in een bloeiend ecosysteem voor biowetenschappen. Voor meer informatie: www.biotope-incubator.com

Het biotope programma wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid, de Europese Unie en de Stad Gent.